Starten als ondernemer: blijf geloven in je denkbeelden

Blog van Ad Jonker in de serie Ondernemerslessen op weg naar Assisi

Leestijd: 2 minuten

Ondernemerschap heeft prachtige eigenschappen in zich. Je bent vrij om eigen activiteiten te starten en kunt daarin je creativiteit en eigen ideeën kwijt. Je voert je eigen regie en er zijn geen werkgevers die vertellen hoe het moet. Mooi, want veel ondernemers hebben een hiërarchieprobleempje.

Het is de vraag of ondernemerschap een keuze is of dat het gewoon onderdeel van je identiteit is. Iets nieuws willen toevoegen of ‘dat kan beter’ zijn geen ongebruikelijke gedachten en gevoelens bij een (aanstaande) ondernemer. Er komt een moment dat je er ook werkelijk voor kiest om dát na te streven en te realiseren: een fonkelnieuwe onderneming of fris initiatief staat in de startblokken.

Om te starten ontkom je er niet aan om het huidige los te laten, voordat je het nieuwe kunt nastreven. Dat gaat niet zonder risico’s. Je inkomen gaat bij een totaal nieuwe start naar nul en vaak moet je je spaargeld inzetten of geld lenen om je eerste investeringen te kunnen doen.

Hobbels en kuilen in de weg
Zo heb ik een groot deel van mijn spaargeld opgeofferd, toen ik in 1990 vanuit een baan bij de Rijksaccountantsdienst met mijn eigen accountantskantoor begon. Computers met een zwart-wit beeldscherm, een kopieerapparaat dat niet bleek te functioneren, aanloopkosten en de relevante boekhoudprogramma’s. Ondanks negatieve adviezen in de markt (‘er zijn al heel veel accountants in de markt’ – momenteel overigens minstens het 10-voudige van toen) ging ik er toch voor. Het is iets wat ín je zit en zijn weg moet vinden.

Tijdens de voorbereidingen dacht ik te kunnen rekenen op circa 50.000 gulden omzet, wat voldoende zou moeten zijn om een karig, maar voldoende inkomen te genereren. Toen ik uiteindelijk per 1 september startte, bleef er van die omzet bijna niets over. De een gaf aan toch bij zijn huidige accountant te willen blijven, de ander was recent nog geswitcht. En daar sta je dan, want inmiddels was ook het eerste personeelslid aangenomen. Hoe nu verder?

Het was een tijd waarin je blij moest zijn met iedere nieuwe klant. Dan is het een kwestie van gewoon beginnen met wat er wél is en hard werken in je netwerk om met nieuwe leads in contact te komen. Een les die ik in die tijd heb geleerd: ondernemen is blijven geloven in je eigen denkbeelden, geen concessies doen en je focussen op de kern van je activiteiten. En vooral volhouden!

Het geheim van blíjven ondernemen
Ondernemerschap, vooral in de startfase, eist je volledig op. Het kost heel veel energie en levert vaak onzekerheid en stress op. Het geheim van doorgaan met ondernemen? Neem tijdig en periodiek rust. Zelf heb ik dat altijd gedaan, ook door principiële uitgangspunten ingegeven. De zondag was altijd een dag zonder werk. Mijn leven lang heb ik baat gehad bij deze scheppingsorde.

Ondernemerslessen
Wandelen is voor mij altijd een vast onderdeel geweest bij het nemen van rust. Regelmatig maakte ik meerdaagse wandelingen en liep ik verschillende lange afstandspaden. De ervaringen die ik in de natuur en tijdens het wandelen heb opgedaan, deel ik graag met mijn lezers. Dat doe ik in de serie Ondernemerslessen op weg naar Assisi. Lees deze blogs met de verschillende lessen die ik opdeed op de Franciscusweg van Florence naar Assisi. Ik geef ze graag aan je door, om jou als ondernemer support, enthousiasme en goede moed te geven.