Florence-Assisi, blog 7

Het dilemma van Dieter

Leestijd: 2 à 3 minuten

Met schone en droge kleren vervolg ik mijn pelgrimstocht, vandaag vanuit Consuma opnieuw in oostelijke richting naar het schilderachtige dorp Stia. Het regenachtige weer maakte de paden modderig en moeilijker begaanbaar. De dalen in en vervolgens omhoog, een zekerheid in dit heuvelachtige landschap.

Waar Nederland en Duitsland samen opwandelen
Een aantal kilometer voor Stia ontmoette ik Dieter (in verband met privacy een gefingeerde naam), uit de Duitse havenstad Travemünde. Met een grote rugzak op zijn rug zag ik hem zoeken naar de juiste route. We liepen samen op tot in Stia en Dieter deed zijn verhaal. De natuurkundige was naar deze omgeving gekomen om zijn gedachten te ordenen, alvorens een belangrijke beslissing te nemen. Zelf ben ik ook veel in de natuur geweest als ik belangrijke zaken moest uitvinden of harde noten te kraken had. Wandelen is daarbij behulpzaam en veelal ook heilzaam. Dieter was werkzaam voor een groot technologisch Duits bedrijf met Amerikaanse eigenaren. Hij had een uitstekende positie met een mooi bijbehorend beloningspakket. De vraag waar Dieter mee zat was of hij de door de Amerikanen opgelegde prestatiedruk nog wel wilde accepteren, omdat het hem beperkte in zijn vrijheid en hem onder druk zette. Bij de keuze voor minder stress en meer vrijheid had Dieter wel te maken met een grote hobbel: de gunstige arbeidsvoorwaarden vormden een hoge drempel naar de vrijheid. Vanuit een luxepositie een mogelijk groot offer brengen vraagt moed!

Veranderen of doorgaan
Een parallel met ondernemen: regelmatig komt het voor dat bedrijven langdurig bovengemiddeld renderen. En vooral voor ondernemers geldt dat uitstekende resultaten uit het verleden geen garantie vormen voor de toekomst. Als ondernemer, in welke branche of onderneming dan ook, zul je voortdurend alert moeten zijn op interne en externe factoren die van invloed zijn, om de bakens zo nodig tijdig te verzetten. Want wie heeft de luxe om tot in lengte van dagen exact hetzelfde beleid te voeren?

Duitse auto-industrie
Een tekenend voorbeeld van te lang ongewijzigd beleid is de Duitse auto-industrie. Decennialang waren de Duitse automakers wereldwijd koploper op hun terrein. Tot de komst van de elektrische auto konden zij hun strategie ongewijzigd laten. Inmiddels leven we in een andere tijd en is elektrisch rijden de toekomst. Omdat de Duitsers niet op tijd veranderden, worden zij op dit moment links en rechts ingehaald door de Chinese auto-industrie. Hier signaleerde men deze strategische wijziging al vroeg en werden de activiteiten daarop afgestemd. Overigens onbegrijpelijk dat de Duitse auto-industrie de transitie van fossiel naar elektrisch niet of niet tijdig heeft zien aankomen. Het zal veel tijd en vele miljarden kosten om uit deze crisis te komen en de positie als wereldleider in de autoproductie te heroveren.

Blik op de toekomst
De door de bliksem getroffen boom op de foto, langs de wandelroute van Consuma naar Stia, vormt een hoopvol symbool voor deze ontwikkeling. Een groot deel van de boom is vernietigd, maar als de kern nog leeft, kan er weer een gezonde boom groeien. Andere verschijningsvorm, nieuwe takken, maar wellicht op den duur minstens zo groot en gezond als voorheen.

Luxe dilemma
Herken jij als ondernemer het dilemma van Dieter? Onderzoek dan ook eens de alternatieven voor succes. Dat vraagt creatief en anders denken, voor velen – en voor mij persoonlijk – dé uitdaging van ondernemen. Wil je jouw eigen ‘luxepositie’ eens bespreken? Bel of mail me dan voor een afspraak op kantoor of voor een nuttige wandeling.